Meksikalı ressam Frida Kahlo(1907-1954)’nun hayat hikayesini anlatan biyografik bir filmdir. 1922 yılında geçmektedir, Frida Kahlo, Meksika'da yaşayan bir öğrencidir. En büyük ilgi alanlarından biri bölgenin ünlü ressamlarından olan Diego Rivera'nın eserlerini incelemektir. Aynı zamanda ressama gizli bir aşk da duymaktadır.

Fakat sevgilisi Alejandro ile korkunç bir otobüs kazası geçirir ve vücudunun birçok yerinden derin ve kalıcı yaralar alır. Ailesi kızlarının bir daha yürüyemeyeceğinden korkmaktadır.

Kendisine destek olacağını düşündüğü Alejandro ise hafif sıyrıklarla kazayı atlatır ve bir gün Frida’ya yurtdışına gideceğine bildirince, Frida yapayalnız kalır. Bunun üzerine babası yatağa bağlı kaldığı dönemde zaman geçirmesi için kendisine bir resim takımı alır.

Frida’nın Leon Trotsky'yle olan sansasyonel ilişkisi ve kadınlarla yaşadığı kaçamak ilişkilerinin de anlatıldığı filmde, politik görüşleri ve o zamanın politik durumları filmin merkezini oluşturmaktadır.

2003 yılı Müzik ve Makyaj dalında Oscar ödüllerinin de sahibi olan film görülmeye değer…

Film yorumu:

Filmde 20.yüzyıla damgasını vurmuş ressamlardan biri olan Frida Kahlo’nun hayat hikayesi anlatılırken günün durumlarına, inançlarına ve Bohem yaşam tarzına oldukça etkili yer verilmiş. Filmde ressamın ruh halini ve bunları nasıl resimlerine yansıttığını izleyiciye vermek için görsel efektlere bulunuyor, bu bölümleri de Tim Burton’ın hareket eden iskeletleri olan ameliyat sahnesi, New York’a yapılan hayali bir geziyi ve Frida’nın duş alırken dahi etkilendiği olayların etkisiyle gördüğü su yansımaları anlatan sahneler ile örnekleyebiliriz

Frida’yı canlandıran Salma Hayek o kadar güçlü ve başarılı bir performans sergiliyor ki, onun yerine gelmesi düşünülmüş olan diğer isimler oldukça sönük kalıyor. Fiziksel olarak da benzerlikleri bulunan Hayek’in partneri ise Alfred Molina. Alfred Molina, Frida’nın hem hayran olduğu ressam hem de eşini canlandıran Diego Rivera, Frida ve Diego’nun bulunduğu sahneler ise filmin en güçlü sahneleri arasında… Başrol oyuncularının dışında oldukça güçlü isimlerin bulunduğu film ilgi duyanlar için kaçırılmaması gerekilenler arasında…

Yönetmen: Julia Taymor
Görüntü Yönetmeni: Rodrigo Prieto
Senaryo: Clancy Sigal, Hayden Herrera(kitap "Frida: A Biography of Frida Kahlo")
Müzik: Elliot Goldenthal
Yapım: 2002 Amerikan Yapımı – 118 dakika
Gösterim Tarihi: Nisan 2003
Türü: Dram – Biyografi
Oyuncular: Salma Hayek, Edward Norton, Geoffrey Rush, Alfred Molina, Ashley Judd, Antonio Banderas,


Film Fragman'ı:

Frida Film Fragman'ı

Hiç yorum yok: