1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistin'in Kurtuluşu için mücadele eden 'Kara Eylül' adlı örgüt İsrailli sporcu kafilesini rehin alır. Pazarlıklarının ardından rehinelerle birlikte havaalanına doğru yola çıkarlar; ancak havaalanında Alman polisinin müdahalesi sonucu beklenmedik bir trajedi yaşanır ve tüm sporcular öldürülür. Bu arada basınla olay arasında da bir çelişki vardır.

İsrail hükümeti acil olarak toplanarak bu olay karşısında nasıl tepki verileceğini tartışır ve misilleme yapmaya karar verir. Böylece İsrail İstihbarat Teşkilatı Mossad, 'Tanrının Gazabı' adını verdikleri hukuk dışı bir operasyon başlatır. Vatansever bir istihbarat subayı olan Avner (Eric Bana), beş kişilik bir ekiple operasyonun Avrupa ayağının liderliğini üstlenir. Amaç 'Kara Eylül' örgütünün hem eylem alanında hem de düşünsel örgütlenme alanında etkin olan isimlerini suikastlerle ortada kaldırmak ve örgüte göz dağı vermektir.

Film Yorumu:

Tarihi bir hikayeden yola çıkılarak Steven Spielberg'in imzasını taşıyan film, oldukça sürükleyici. Fakat filmi izlemek için iyi konsantre olmanız gerekiyor, olaylar içiçe işleniyor. Münihte etkileyici olan ise çok güzel sözlerin sarf edilmesi ve en beğendiğim ise, "Home is everything" yani ev herşeydir. Film iki saatten uzun sürdüğü için dediğim gibi iyi konsantre olmak önemli. Üzüldüğüm tek nokta ise Almanca bazı konuşmalar İngilizce tercüme edilmemişti Dvd'de. Bu yüzden bazen ilginiz dağılsa da tekrar ilginizi toplamanız zor olmuyor. Oyuncu kadrosu açısından da başarılı olan Münih, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki sorunları ve olayları masaya yatırıyor, bu yüzden her iki taraftan da eleştiri bombardımanına tutulsa da Steven Spielberg'ün eleştirilere verdiği cevap ise film kadar düşündürücü... "Münih, barış için bir yakarıştır..."

Yönetmen : Steven Spielberg
Oyuncular : Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Mathieu Kassovitz, Hanns Zischler, Ciaran Hinds, Brian Goodman
Senaryo : Tony Kushner, Eric Roth
Türü : Drama, Tarih
Yapım : 2005 ABD yapımı, 164 dk.
Gösterim Tarihi : 27 Ocak 2006, (UIP Türkiye)


Film Fragman'ı:

Munich Münih Film Fragman'ı

Hiç yorum yok: