Dünyadaki son insan... yalnız değil...

Richard Matheson'un 1954 yılında yazmış olduğu çağdaş bilim kurgu başyapıtlarından olan "I am Legend" romanından uyarlanan "Ben Efsaneyim" filmi 4 Ocaktan Türkiye'de gösterime girecek. Avrupa da 19 Aralıktan itibaren gösterimde olan fim çok büyük ilgi görmekte.

"Constantine" filminin yönetmeni Francis Lawrence'nin yönettiği filmi kaleme alan senaristleri ise Mark Protosevich ve Akiva Goldsman. Filmin başrol oyuncusu ise bilim kurgu filmlerinden yakından tanıdığımız ve başarılı oyuncu "Will Smith".

Filmin Konusu ise; Robert Neville (Will Smith) çok başarılı bir bilim adamıdır. Kanser tedavisinde başarılı olan ve insan vücudunda değişime uğrayan ve hızla yayılan bir virüs ortaya çıkmıştır. Zamanı çok kısıtlı olmasına rağmen virüsü durdurmayı başaramaz. Tüm dünya tehlikededir...
Robert, nasılsa virüse bağışıklık kazanmıştır ve hayatta kalmış tek insandır. Üç yıl boyunca her gün telsiz mesajı gönderen yaptığı bütün bilimsel çalışmaları video kaydına alan ve sabahları yaşamaktadır.
Güneş battıktan itibaren ise "Virüslüler, Karanlıktakiler" yeryüzüne çıkmakta ve karınlarını doyurmak için kan aramaktadırlar... Neville ise bu durumda kendi kanını kullanarak virüsün etkilerini tersine çevirecek bir tedavi geliştirmeye çalışmaktadır.
Ama zamanınında gitgide azaldığını ve kendisinin takip edildiğini bilmektedir...

Film Yorumu;

Film aksiyon ve bilim kurgu türünde oldukça başarılı. Filmde müzik olmaması seyirciyi bir nevi çıplak bırakıyor, böylece heyecan daha çok artıyor. Oldukça etkileyici görsel sahnelere yer verilen filmde Neville'nin yanlızlıkla savaşında dostu olan Sam,köpeği,'i kaybetmesiyle yanlızlıkla daha çok yüzleşiyor. Her gün gün ışığında rutin olarak işlerini yapan Robert, geceleri ise evinde karanlığa gömülüyor, dışarıdan gelen karanlıktakilerin sesleri ise kendisini pek rahat bırakmıyor. Gün içerisinde telsiz aracılığıyla radyoya yayın yapıp kendinden başka kimsenin olup olmadığını varsa kendisiyle irtibata geçmesini söylüyor...

Milyarlarca insanı öldüren ve geride milyonlarca hastalıklı insan bırakan virüs, oldukça az sağlıklı
insan bırakıyor, ve böylece Robert'ın umutlarının yok olduğu noktada ona yol gösterecek ve Tanrıyı hatırlatacak olan Anna karşısına çıkıyor. Böylece film dini açıdan da anlam kazanıyor.

Yönetmen : Francis Lawrence

Senaryo : Akiva Goldsman , Mark Protosevich , Richard Matheson (Kitap)
Tür : Bilim Kurgu - Dram - Aksiyon
Müzik : James Newton Howard
Yapım : 2007, ABD
Görüntü Yönetmeni : Andrew Lesnie

Film Fragman'ı :

I am Legend: Ben Efsaneyim Film Fragman'ı



Bir dilek tutun?...


Yıldız Toz'u film'i fantastik kurgu ve çizgi roman alanının efsane yazarı Neil Gaiman'ın Yıldız Tozu adlı romanından uyarlanan, küçük bir köyde başlayan ve sınırın geçilmesiyle sihirli bir dünyada devam eden yetişkinlere yönelik bir peri masalı. Tüm masallarda olduğu gibi bu masalda da iyi ve kötü karşı karşıyaya gelecektir ve her masalın bir ana düşüncesi vardır, işte bu masalın ana düşüncesi de "daha cesaretli olmamızı" tembihlemesi.

İngiltere'de Kraliçe Viktorya döneminde, adını kendini Perili Ülke ile ayıran duvardan alan Duvar Köyü'nde yaşayan genç Tristran Thorn(Charlie Cox), köyün en güzel kızı Victoria(Sienna Miller)'a aşık olur. Victoria'nın kalbini kazanmak için romantik bir gecede ona gökyüzünde kaydığını gördükleri yıldızı bulup getireceğinin sözünü verir. Bu yemin uğruna duvarın öte yanına, gizemli ve yasak diyarlara adım atar ve böylece Tristran'ın macerası başlar. Tristran kendini kanıtlama ve babasından aldığı öğütlerle çıktığı yolda yeryüzüne düştüğünü gördüğü Yvaine (Claire Danes) 'i aramaya başlar.
Film'de bir yandan da Kraliyette kardeşler arasında yaşanan çekişmeyi anlatılmaktadır.

Masalların olmazsa olmazı olan kötü kişiliği ile karşımıza Lamia yani Micheille Pfeiffer çıkıyor. Cadı Lamia sayesinde hep bir arada kalan Tristran ve Yvaine'in arasında kurulan bağ ise film'e hayat veriyor.

Robert De Niro ise filmin en neşeli karakterlerinden biri, Kaptan Shakespeare rolünde. Filmde bizi bol bol gülümsetecek olan sahnelerin başrol oyuncusu.

Roman'ı hayata geçiren isim ise,
Bir Dilim Suç (Layer Cake)'den tanıdığımız Matthew Vaughn. Oldukça başarılı bir kurguya sahip ve başarılı oyuncular ile seyretmeye doyulmayan bir film ortaya çıkmış. Uzun, boğucu sahnelere yer verilmeyen film de, keyifli bir seyir bizleri bekliyor...

Yönetmen: Matthew Vaughn
Oyuncular: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro , Micheille Pfeiffer, Sienna Miller
Senaryo: Jane Goldmann, Matthew Vaughn, Neil Gaiman
Müzik: Ilan Eshkeri
Görüntü Yön: Ben Davis
Tür: Fantastik / Dram
Süre: 130 Dk.
Yapım Yılı: 2007
Ü
lke: ABD / İngiltere
Dağıtımcı: UIP Filmcilik



Film Fragman:
Stardust:Yıldız Tozu Film Fragmanı


Ve Türkiye'de ilklerden birine imza atan savaşçımız...

3D uyarlaması ile bir çok insanı film'e gitmeye cezbediyor ve gidilmesine de değiyor. Özellikle savaşlarda okların size doğru atılması, öpüşme sahnelerinde "Aaa... Ben yokmuşum gibi davranın..." hallerine büründürecek kadar gerçekçi. Ses efektleri de ayrı bir hava katıyor. Film animasyon ve gerçek arasında yapılmış tarzda ve fantastik türünde. Film'i izlerken aslında Türkiye'de bir zamanlar yine çok meşhur olan bu 3D konusu, hatırlarsınız ki, bir ara Yılbaşı Özel Hülya Avşar(!) Şov'unu Show Tv'de üç boyutlu izlememize neden olmuştu diye düşünmeden edemedim.

Film aslında İngiliz Edebiyatının günümüzdeki en eski(m.s.6yy.) destansı şiirlerinden(3 bin dizelik tek bir şiirden oluşmakta) biri olan Beowulf'un, yazar Neil Gaiman ile Oscar Ödüllü senarist Roger Avary tarafından senaryolaştırılmış halidir.

Hikayesine değinecek olursak, savaşçımız Viking Beowulf(Ray Winstone), Danimarka Krallığını yok etmek isteyen Grendel(Crispin Hellion Glover) [ve annesi(Angelina Jolie) ] şeytani yaratıkla yaptığı mücadeleyi anlatıyor. Acımasız annesiyle olan mücadelesi baştan çıkarıcıdır ve bu mücadelede yenilen taraf Beowulf olur. Annenin vaat ettiği Danimarka Krallığı karşılığında Beowulf öldürmüş olduğu oğlu Grendel yerine ona bir oğul verir. Danimarka Kralı (Anthony Hopkins) ise aslında bir önceki kurbandır, Grendel'in annesi tarafından lanetlenmiştir ve Grendel'in babasıdır. Film bu olaylar çerçevesinde içerisinde geçmektedir.

Film Türkiye'de bir ilk olmasına karşılık dünyada'da bugüne kadar 3D formatında en geniş vizyona giren film olma özelliğini taşımakta.

Film'i akşam izlemenizi tavsiye ederim, en son seans gibi. Çünkü üç boyutlu gözlüklerle izlerken bir hayli yorulan gözleriniz filmden sonra uykudan başka bir şey istemeyecektir.

Yönetmen: Robert Zemeckis
Oyuncular: Ray Winstone, Alison Lohman, Anthony Hopkins , Angelina Jolie , John Malkovich, Robin Wright Penn
Senaryo: Roger Avary, Neil Gaiman
Müzik: Alan Silvestri
Görüntü Yön: Robert Presley
Tür: Animasyon / Fantastik
Süre: 114 Dk.
Yapım Yılı: 2007
Ülke: ABD
Dağıtımcı: Warner Bros.

Film Fragmanı: Beowulf: Ölümsüz Savaşçı Film Fragmanı (Orijinal)
Beowulf: Ölümsüz Savaşçı Film Fragmanı-2 (Orijinal)


Altın Pusula filmi uzun bekleyişlerin ardından 7 Aralıkta vizyona girdi. Oyuncular başta olmak üzere pek çok konuda daha film vizyona girmeden önce ses getirmişti. Seyredenleri biraz üzücü bir sonla bırakan filmin devamının ne zaman geleceği kesin olarak açıklanmasa bile yapımcılar ve yönetmen kısa vadede Altın Pusula - 2 filminin yolda olduğunu haberini verdiler.

Film bilim kurgu ve fantastik türünde, şöyle ki bir çok olguyu kapsayan film, yine, bir kitaptan esinlenerek yapılmış. Olaylar yakın zamandan gibi gözükse de aslında oldukça uzak da olabiliyor zaman zaman. İnsanların hayvan şeklinde bir eşleri var, onların canı yansa, sahiplerinin de canı yanıyor. Kısaca insanların ruhlarını ve bedenlerini temsil eden yanlarında gezdirdikleri cinleri var.

Filmde adı sürekli geçen ama sonuna kadar öğrenemediğimiz bir "toz" konusu var, bildiğimiz tek şey ise bu toz'un sadece bir dünyadan diğerine akım sağlayabildiği...

Film oldukça akıcı geçiyor ve görsel efektler oldukça güzel zaten oyuncu kalitesiyle oldukça göz dolduruyor, fakat devam filmlerini izledikten sonra her şey daha çok yerine oturacak gibi görünüyor.

Oyuncular: Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Sam Elliot, Dakota Blue Richards, Ian McShane, Kevin Bacon, John Hurt, Eric Bana, Simon McBurney
Yönetmen: Chris Weitz
Kitap Yazarı: Philip Pullman - His Dark Materials

Film Fragmanı: Altın Pusula Türkçe Film Fragman'ı
Altın Pusula İngilizce(Orijinal) Film Fragman'ı